En ja hoor: Er is een revolutie aanstaande in voetballand. Clubs uit de “vuile competities” hebben de handen ineen geslagen en willen een Super League gaan vormen. Opvallend dat het clubs betreft met een torenhoge schuldenlast en een rijke eigenaar, hoe paradoxaal dit ook klinkt…
Kennelijk bevredigt het miljoenenbal van de Champions League de puissant rijke oliebaronnetjes niet meer. Sterker nog: Er is een nieuwe miljardairsfair op komst. De UEFA heeft dit naar mijn mening zélf in de hand gewerkt. Het heeft jarenlang de bek volgehad met Financial Fairplay en nu vangen ze de haring. Datzelfde orgaan heeft het gat tussen de kapitaalkrachtige clubs en de clubs uit de kleinere landen tot gigantische proporties gebracht. De oude Europacup 1 werd de Champions League, waarin niet langer meer plaats was voor alle landskampioenen uit Europa, en daar is alles al scheef gaan groeien. Het knock-out systeem werd verruild voor poules, om nog maar te zwijgen van de talloze voorronden om het hoofdtoernooi te kunnen en mogen bereiken. Verder werden er clubs toegelaten die het predikaat “Champion” niet eens mogen dragen. Eigenlijk was dit al doodsteek nummer één….
Het tweede mes in de rug was het afschaffen van het toernooi van de bekerwinnaars, kortweg de Europacup 2. Dit was hét toernooi van de cupfighters uit ieder Europees land en hierbij konden nog weleens verrassende namen zitten. Dit had mijns inziens zeker zijn charme. De laatste dolksteek was het omvormen van de oorspronkelijke Jaarbeursstedenbeker, oftewel UEFA-Cup of kortweg Europacup 3. Hier bevonden zich de clubs die nét geen kampioen waren geworden in eigen land. Ieder land mocht meerdere ploegen afvaardigen. Ook dit was knock-out. Nee, het moest prestigieuzer van opzet gaan worden. Volgens mij is men hier ook van een koude kermis thuisgekomen, want in vergelijking met de “grotere broer” van de dinsdag en de woensdag blijft dit hersenspinsel financieel gezien behoorlijk achter….
Misschien kan ik er gruwelijk naast zitten als ik zeg dat als je een bedrijf runt minstens het streven moet zijn dat je aan het einde van het boekjaar in de zwarte cijfers moet zitten. In Nederland en Duitsland moet men een sluitende begroting kunnen indienen, want anders staat jouw licentie om betaald voetbal te mogen spelen op de tocht. Met dit nieuwe gegeven krijg je scheefgroei.
Toegegeven: De Super League is een gedrocht, maar enigszins wél in de hand gewerkt door een zwalkend overkoepelend orgaan, beter bekend als UEFA. Nu men over en weer dreigementen uit zoals sancties voor de competitie in eigen land en voor de internationals van de dissidenten uitsluiting van wedstrijden van landenteams, begint het verbale moddergooien nu dan echt….
Voor het Nederlandse voetbal is een Super League totaal niet interessant, simpelweg omdat het aan financiën ontbreekt. En moet je dit willen? Zelfs de fans van de club die zich willen afscheiden keren zich tegen hun club. Het voetbal is bezig zichzelf kapot te maken door dit soort waanideeën. Maar feitelijk hebben we dit met zijn allen al goed gevonden, zo’n vijftig jaar terug in de tijd met het verdwijnen van de Jaarbeursstedenbeker. De oorsprong stamt dus van véél langer geleden, dus het is niet van gisteren. De toekomst zal ons gaan leren hoe het verder moet met de populairste sport ter wereld….
Tekst Andre van der Voort, Foto @kurfcartoonist